funcform.se - Information om Funcform    Formgivning    Funktionell form    Funktionell butiksinredning

Gjutning i olika former

Funcforms andra delord är form. Form kan ha många olika betydelser. Man pratar om en geometrisk form, musikalisk form, gjutform, juridisk form, formgivning, muffinsform och grammatisk form till exempel. Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder form en skepnad, en gestalt eller yttre beskaffenhet. Form kan också vara fysisk prestationsförmåga eller bara en behållare för matlagning, bakning eller gjutning.

En gjutform är en slags konstruktion i vilken man kan skapa föremål i olika material. Ofta kan man använda gjutformen flera gånger och på så sätt kan man massproducera saker. Vid vissa tekniker och material, till exempel sandgjutning, måste man dock kassera gjutformen när den har använts. Formgivning på Wikipedia, sv.wikipedia.org/wiki/Formgivning »

Mer om formgivning

Formgivning och industridesign

Formgivning är något som såklart måste göras för alla produkter. När formgivningen är klar ska produkten tillverkas och det kan ske genom mängder av olika tillverkningsmetoder. Gjutning, formsprutning, pressning, bockning, svetsning och så vidare. Det bästa är om en formgivare (i vissa fall kallad industridesigner) kan komma in så tidigt som möjligt i projektet.

En industridesigner har en stor kunskap om hur det går till när produkten ska tillverkas och hur man på det mest kostnadseffektiva sätt ska tillverka produkten. Ska man skriva ut prototyper med 3d-printing eller ska man göra verktyg direkt? Är det över huvud taget att tillverka produkten i en formsprutningsmaskin? Ska man svarva eller gjuta produkten? Ska den tillverkas i plast eller metall. Och i så fall, vilken typ av material är lämplig? Det är som du märker mycket annat än att produkten ska vara designad och snygg som spelar roll i utvecklingsskedet. Så, anlita en professionell formgivare och industridesigner om du vill utveckla en snygg produkt som blir lönsam och möjlig att framställa när volymen ökar.

© funcform.se