funcform.se - Information om Funcform    Formgivning    Funktionell form    Funktionell butiksinredning

Unika koncept

Det fina med moderna verkstäder i Gnosjöregionen är att de jobbar på ett så flexibelt sätt. Det är fullt möjligt att beställa helt unika projekt utan att detta kommer att kosta som en konstinstallation. Trots att man satsar på massproduktion av stora volymer så lyckas man få fram föremål som andas konst och det är en stor fördel med funktionell form. Alla kan få vackra föremål som får hem, kontor och allmänna platser att bli särskilt trivsamma med en unik och inspirerande känsla.

Mer om formgivning

Funktionell form

När man talar om form som är funktionell så handlar det inte om konst, utan om föremål som är viktiga för vårt samhälle och vår industri. Designers som jobbar med funktionell form måste först och främst sätta fingret på ett behov för att sedan utveckla form som möter detta. Det här betyder inte att man hela tiden måste uppfinna nytt. Det kan vara så enkelt att man ser på en stol och funderar på hur den skulle kunna bli bättre. Här beaktar man saker som hur stolen ska användas. Man kanske tänker sig att stolen ska vara bättre i ett sammanhang där den lätt blir smutsig som i ett kök hemma hos en barnfamilj eller på förskolan. Nästa steg blir att tänka ut vilket material som skulle vara enklast att underhålla och hur stolen skulle kunna formas för att passa sin målgrupp. Till sist kanske en miniatyrstol av plast i ett stycke tas fram. Denna kommer väl till användning både för studier i förskolan och för ritstunden därhemma. Det här är i ett nötskal vad den funktionella formen handlar om och i Gnosjö så tillverkar man stolar, hyllor, bruksföremål, butiksinredning och mer i metall, plast, trä och andra material. Här kan du läsa mer och olika specialavdelningar inom tillverkningsindustrin.

Skönhet är också viktigt
Funktionen kommer nästan alltid först, såvida det inte handlar om konst. Det här beror på att man knappast kan hålla på och skapa föremål som sedan inte får någon användning. Det måste finnas ett ekonomiskt underlag för att man ska designa en ny möbel, ett nytt verktyg eller annat redskap. Därför är det beställningar från verkliga kunder som ligger till grund för den produktivitet som vi kan se i industriområden runtom i Sverige. Nu kan man dock inte säga att skönheten inte spelar någon roll. Det är givetvis så att vi vill ha vackra föremål i vår omgivning. Hyllor som ska hänga på ett kontor kanske fungerar alldeles utmärkt med en bra formgivning och ett material som inte rostar men det här kan bli trist. Därför jobbar man en hel del med industridesign som inkluderar viktiga efterbearbetningsmetoder som kommer att ge det som tillverkas skönhet. Man kanske lackar, färglägger eller på annat sätt adderar funktioner till det som tillverkas för att ögat ska uppskatta det färdiga resultatet.

Produktion och utveckling
När man jobbar med utveckling av funktionell form så är det viktigt att jobba på ett metodiskt sätt. Man kan ju inte lämna det där med skönhet till slutet av arbetsprocessen eftersom efterbearbetning måste planeras från start. En liten stol kan ha ett helt team av experter som samverkar för att uppnå en form och design som verkligen kommer att tillföra något. Designer måste samarbeta med en produktionsutvecklare som kan överföra idéer till verklighet och produktionsutvecklaren måste ha hjälp av duktiga operatörer som kan läsa ritningar och programmera maskiner på rätt sätt. För att den här processen ska bli effektiv så utvecklar man ny produktionsteknik så att man snabbare kan bearbeta material och få en kostnadseffektivitet som gör att det kommer att löna sig att satsa på nya lösningar.

© funcform.se